Osnovna oprema

Za svaki bazen je neophodna osnovna oprema bez koje bazen ne može funkcionirati. Ona se sastoji od:

1) BAZENSKA KONSTRUKCIJA

Bazenska konstrukcija sastoji se od nekoliko elemenata. Čelični zid izrađen je od pocinčanog čelika debljine 0,6 mm za dubinu od 1,20 m, i 0,7 mm za dubinu od 1,5 m. Dodatno je zaštićen silikonsko-poliesterskim premazom. Specijalni profilni elementi izrađeni su od poliranog tvrdog PVC-a za fiksiranje zida i PVC-linera s ugrađenim tunelom za jednostavnu zamjenu PVC-linera. Unutrašnji dio bazena izgrađen je od specijanog UV stabiliziranog PVC linera bez kadmija i primjesa ostalih teških metala te je potpuno siguran za zdravlje. Proizvod zadovoljava DIN31000 i DIN57100 standarde.

Europool

2) ELEMENTI ZA CIRKULACIJU VODE

Kako bi voda u bazenu bila uvijek kristalno čista i zadovoljavala higijenske norme po pitanju bakteriološke i kemijske ispravnosti, potrebno ju je stalno mehanički filtrirati uz pravilnu upotrebu sredstava za kondicioniranje. Kako bi svi slojevi vode nesmetano cirkulirali i bili dovedeni u mehanički filtracijski uređaj, a poslije filtracije bili vraćeni u bazen, neophodno je ugraditi pravilno dimenzionirane elemente za cirkulaciju vode u bazenu. Elementi za cirkulaciju vode dijele se na:

a) Usisne elemente (skimer i slivnik), koji uvlače vodu iz bazena i dovode je u filtracijski uređaj,

b) Povratne elemente, koji profiltritanu vodu vraćaju sa suprotne strane bazena, potiskujući je prema usisnim elementima. Skimer uvlači gornje slojeve vode, uvlačeći pri tome i sve nečistoće koje plivaju po površini vode, poput lišća, insekata i sl., te ih zadržava u košari koju povremeno treba očistiti. Slivnik, osim funkcije pražnjenja bazena, ima aktivnu ulogu u cirkulaciji vode u bazenu uvlačeći donje slojeve vode u filtracijski uređaj. Povratni elementi se smještaju sa suprotne strane u odnosu na usisne elemente i vraćajući prefiltriranu vodu ujedno potiskuju sve slojeve vode prema usisnim elementima. Broj i smještaj povratnih elemenata ovisi o zapremini i dubini bazena, odnosno kapacitetu filtracijskog uređaja. Screen Shot 2014-03-22 at 15.52.49

3) PJEŠČANI FILTRACIJSKI UREĐAJ

Filtracijski uređaji služe za mehaničku filtraciju vode u bazenu. U osnovi se sastoje od pumpe sa predfilterom, filtracijske posude ispunjene kvarcnim pijeskom i multifunkcionalnog šestopozicijskog ventila pomoću kojeg se rukuje filtracijskim uređajem.

Ispiranje filtracijskog uređaja vrši se najmanje jednom tjedno, čime se odstrane nečistoće koje su se skupile tijekom rada. Po potrebi, ispiranje tijekom intenzivne upotrebe bazena može biti i češće, a kao indikator zaprljanosti služi manometar na filtracijskoj posudi koji pokazuje stupanj zasićenosti filtracijskog uređaja.

4) PODVODNI USISIVAČ

Kao sastavni dio osnovne opreme služi i podvodni usisivač. Naime, filtracijski uređaj može mehanički odstraniti samo čestice koje plivaju u vodi. Teže čestice, kao i sitne čestice koje prođu kroz pijesak, natalože se na dnu bazena. Pomoću podvodnog usisivača koji se sastoji od teleskopske drške, dužine odgovarajuće veličini bazena, gibljivog crijeva, četke i vakuumskog adaptera za priključak na skimer, sve čestice nataložene na dnu bazena s lakoćom se usisaju, ostavljajući za sobom čist bazen.

5) LJESTVE

Ljestve izrađene od visokootpornog nerđajućeg čelika omogućuju neometano i lako ulaženje/izlaženje iz bazena. Ovisno o dubini, one mogu biti s 3 (za bazene dubine 1,20 m) ili 4 stepenice (za bazene dubine 1,50 m).